onsdag 21 augusti 2013

Första mötet med den utlänska gynekologspecialisten

Tisdagen den 6 augusti 2013 satt jag på den privata kliniken omringad av familjen och inväntade denna gynekolog som visat sin barmhärtighet och sin kärlek och förståelse för hur stor längtan efter ett barn kan vara.

Jag var spänd, visste inte vad jag skulle förvänta mig eller vem jag skulle möta. Det kom kvinnor långt innan deras utsatta tid för att inte missa den. Jag hörde telefonen ringa och kvinnor som ville beställa tid som fick vänta 1,5 månad innan de kunde få en tid och där satt jag som lyckats trycka in mig på bara några timmar. Jag skämdes och jag kände glädje samtidigt. Jag var glad för min skull men sörjde för de som fick vänta.

Speciellt en kvinna som satt där inne såg nog igenom min nervositet och undra om jag hade träffat Doktorn innan. Det hade jag inte, hon klappade mig lugnande på låret och berättade för mig att han var en fantastisk läkare som hon hade gått till sen ungdomen och att jag inte hade något att oroa mig för han var vekligen kärleksfull och förstående. Allt skulle gå bra.


Dörren öppnades och mitt namn ropades upp, på skakande ben och med pulsen pulserande i mina tingar kliver jag in genom tröskeln till en man som ser bohemisk ut, utstrålar värme och ödmjukhet. Jag hade ingen chans att inte tycka om denna person från första stund.

Efter en trevlig och förtroendeingivande hälsning ställer han ett par standardfrågor för att få en klar bild utav våran situation. Efter det går vi in i ett undersökningsrum där han skall göra en vanlig gynundersökning och allt ser och känns bra. Efter det gör han en ultraljudsundersökning och även där ser allt bra ut, det enda han reagerar på är att han inte tycker att han ser någon aktivitet i äggstockarna trotts att det finns fina äggblåsor där. Jag informerar honom om att jag i dagsläget inte vet om jag är gravid eller inte då jag inväntar min mens dagen efter, han svarar mig bara att jag inte är gravid eftersom mina slemhinnor inte tyder på det och hade känts annorlunda om jag hade varit gravid. Detta förbluffar mig om mannens skicklighet. Men innerst inne hoppas jag på att han har fel i sin bedömning.

Efter undersökningen informerar han mig att allt ser bra ut det man kan se för blotta ögat. Han informerar mig om att innan man sätter in någon form av behandling så måste man veta vad som kan orsaka problemen och det kräver en utredning vilket han förvånades att vi inte blivit erbjudna innan. Det är en enkelt väg att säga att till en person att hon måste gå ner i vikt utan att även utreda om det eventuellt finns andra problem som orsakar barnlösheten. Han menade på att "tiden bara rinner iväg".

Jag blev beordrad att ta blodprover men dessa kan man bara ta dag 3-9 i menstruationscykeln. Så han rekommenderade att jag skulle kontakta min husläkare för att ta dessa. Han ville även att min sambo skulle lämna ett spermaprov och det är ju inte lika enkelt som ett blodprov och om vi inte lyckades få detta genom den svenska sjukvården fick jag ett visitkort till labbet där och skulle hälsa från honom så skulle de göra testet direkt och ge honom resultatet direkt efter undersökning.

Vi var alltid välkomna till honom och han skulle göra sitt yttersta att hjälpa oss. Det problemet vi har är att min sambo ligger iväg och jobbar, lämnar hemmet på måndagar och kommer hem på torsdag så att vi har lite svårt att komma iväg under veckorna när han har öppet på sin privata klinik. Denna underbara man lägger bara huvudet på sned, ler och säger: "Här är mitt privata mobilnummer. Jag sa att jag hjälper er. Om det så innebär att jag måste öppna upp kliniken sent en lördagkväll så gör jag det för erans skull. Ring när ni kan komma så löser vi allt."

Jag lämnade kliniken med ett nyfött hopp och glädje inför vad framtiden kan ge oss. Är det äntligen dags för oss bli med barn. Är det nu våran längtan efter "dig" skall besannas? Vi hoppas och tror det i alla fall...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar